پیام خراسان

آخرين مطالب

وداع با یکی از پشتوانه‌های فرهنگی شهر | یادی از استاد ایرج خواجوی از اساتید هنر‌های تجسمی مشهد اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - مشهد در مهر امسال، استاد ایرج خواجوی که سال‌ها در عرصه هنر‌های تجسمی شهرمان فعال و یکی از مشوقان همیشگی جوانان بود را از دست داد. او در سال 1314 در قوچان به دنیا آمد و از پنج سالگی، فراگیری هنر نقاشی را آغاز کرد. این هنرمند که در دوران کودکی حدود سه سال نزد برخی از هنرمندان روس آموزش دیده بود، با اصرار پدرش نقاشی‌های برخی محله‌های دهه1320 مشهد را نیز نقاشی می‌کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مرحوم خواجوی معلم بود و بعد از بازنشستگی به آموزش هنر‌های تجسمی مشغول شد. این هنرمند که شاگردان زیادی در مشهد تربیت کرده و آثارش در نمایشگاه‌های زیادی به نمایش گذاشته شده است، 16 مهر بر اثر کهولت سن درگذشت. از این رو ما به سراغ برخی از هنرمندان و اساتید هنر‌های تجسمی مشهد رفتیم و با آن‌ها درباره مرحوم خواجوی و ویژگی‌های کاری و شخصیتی اش گفتگو کردیم.
پرچم دار نقاشی معاصر خراسان غلام رضا خلیلی، هنرمند نقاش که پیشینه آشنایی اش با استاد خواجوی به دهه 60 برمی گردد، یادآور می‌شود: در زمانی که من تازه فعالیت هنری ام را شروع کرده بودم، هیچ هنرستان و دانشگاه هنری در مشهد وجود نداشت، اما در همان دوران اساتید تأثیرگذاری مانند استاد خواجوی در مشهد مشغول فعالیت بودند که هنر را به شکل اصولی به علاقه‌مندان تدریس می‌کردند. درواقع در دهه 60 و 70 مرحوم خواجوی و اساتید دیگری، چون قدیر صباغیان توانستند جای خالی دانشگاه و هنرستان هنر را برای جوانان پر کنند.
این هنرمند ادامه می‌دهد: مرحوم خواجوی از همان زمان تا همین اواخر دست از کار نکشیدند و همواره در محافل هنری حضور فعالی داشتند، به طوری که می‌توان گفت ایشان یکی از پرچم داران نقاشی معاصر خراسان بودند که درنهایت پرچم را به دست نسل بعدی و جوان‌ها سپردند.
او با اشاره به حضور هزاران نقاش در مشهد که در مقاطع مختلف تحصیل کرده اند خاطرنشان می‌کند: بی شک یکی از کسانی که برای این اتفاق بدون هیچ چشمداشتی تلاش کرد و عمرش را گذاشت، استاد ایرج خواجوی بود.
خلیلی در ادامه خاطره‌ای از زمان آشنایی خود با مرحوم خواجوی بیان می‌کند: استاد با تمام عشق و وجودش به تدریس می‌پرداخت و به هنرجویانش اجازه می‌داد در آتلیه اش کار کنند یا اینکه حتی به خانه اش بروند. این خصوصیت را هم در مقابل همه افراد داشت، یعنی برایش تفاوتی نمی‌کرد هنرجو را بشناسد یا نه.
به گفته او خیلی از افرادی که این رفتار و اخلاق استاد را دیده اند، الان همین شیوه اخلاقی را سرلوحه کارشان قرار داده اند.
خلیلی با اشاره به رئالیستی بودن آثار استاد خواجوی یادآور می‌شود: استاد همه تکنیک‌ها را می‌شناخت و به سبک‌های مختلف اشراف کامل داشت. اما به طور کلی بیشتر آثار او رئالیستی و تحت تأثیر فضای هنر خراسان بود.
به گفته این هنرمند، آثار باقی مانده از استاد خواجوی گنجینه‌ای برای خانواده اش و نسل آینده هستند و باید حفظ شوند، چون استاد خواجوی مانند همه هنرمندان بزرگ فقط متعلق به خودش نیست، بلکه متعلق به یک جامعه است و آثارش پشتوانه‌ای فرهنگی برای این استان و شهر محسوب می‌شوند.
خلیلی همچنین پیشنهاد می‌دهد: همان طور که در کوهسنگی نگارخانه‌ای را به یاد استاد ترمه چی نام گذاری کرده ایم، می‌توانیم دیگر نگارخانه‌های دولتی، پارک‌های مرتبط با فضای فرهنگی و هنری یا حتی فرهنگ سرا‌ها را به نام دیگر اساتیدمان از جمله مرحوم خواجوی مزین کنیم. همچنین در آنجا رزومه و عکس آثار اساتید را دردسترس مردم قرار دهیم تا هرکسی مراجعه می‌کند، متوجه شود هنر‌های تجسمی مشهد و خراسان چه پشتوانه‌هایی داشته که توانسته اند چراغ خلاقیت، معرفت و هنر را روشن نگه دارند.
او همچنین با اشاره به فعال بودن استاد خواجوی تا روز‌های پایانی حیاتش، می‌گوید: استاد تا همین اواخر با همان انرژی و صداقت دوران جوانی اش برای هنرجویان وقت می‌گذاشت. او همچنین تلاش می‌کرد در همه محافل هنری خصوصی و دولتی و هرجایی که فعالیت هنری شکل می‌گیرد، حضور پیدا کند.
به گفته خلیلی، استاد خواجوی به تنهایی گنجینه‌ای از تاریخ هنر و نقاشی بود که خیلی از هنرمندان امروز خراسان و مشهد، مستقیم یا غیرمستقیم وام دار تلاشش هستند.
صریح اللهجه بود حسین طالبی، پیشکسوت عرصه هنر‌های تجسمی و نقاشی، درباره مرحوم خواجوی می‌گوید: استاد خواجوی بعد از بازنشستگی اش از معلمی، هنر نقاشی را به طور جدی‌تر دنبال کرد. او همچنین در طی دوران فعالیت حرفه‌ای خود آثار بسیار زیبایی را به تصویر کشید که بیشترشان در فضای تاریخی و قومی هستند.
این هنرمند پیشکسوت در ادامه استاد خواجوی را انسانی وارسته و بااخلاق معرفی می‌کند که همواره به فکر جوان‌ها و راهنمایی کردن آن‌ها بوده است. طالبی یکی از صفات دیگر مرحوم خواجوی را صریح اللهجه بودنش بیان و خاطره‌ای را بازگو می‌کند: ما از سال 1372 اجلاسی به نام «قدیر» را به یاد استاد قدیر صباغیان راه اندازی کردیم که مرحوم خواجوی در این اجلاس همواره حضور فعالی داشتند و همیشه رک حرفشان را می‌زدند.
طالبی در بخش دیگری از صحبت هایش بر ضرورت حفظ آثار استاد خواجوی تأکید می‌کند و از نیاز مشهد به یک موزه هنر‌های معاصر می‌گوید: آثار هنرمندان نباید در تاریکی خانه‌ها بمانند و یکی یکی از بین بروند. این آثار چکیده زحمات هنرمندان در طول عمرشان هستند و گنجینه بزرگی برای هنر و فرهنگ خراسان محسوب می‌شوند، از این رو باید برای حفظ آن‌ها تلاش شود. من در هفتادوهشت سالگی ادعا دارم که اگر حمایت شوم با ارتباطی که با خانواده هنرمندان دارم می‌توانم این کار را به سرانجام برسانم و موزه هنر‌های معاصر را تأسیس کنم.
نگاه متفاوت به هنر صالح موسویان، مجسمه ساز و نقاش، درباره ارتباط خود با مرحوم ایرج خواجوی می‌گوید: نگاه استاد خواجوی به هنر، یکی از دلایل نزدیکی من به این هنرمند بود. چون من جدای از تکنیک‌های هنری به دنبال اندیشه بودم و تا حدودی استاد خواجوی می‌توانستند در این قضیه کمکم کنند. از سوی دیگر اینکه هر دو اهل قوچان بودیم نیز باعث شد تا چند سالی را در کنار هم سپری کنیم.
او به تجربه تدریس استاد خواجوی در مدرسه ششم بهمن قوچان به عنوان معلم هنر اشاره می‌کند و یادآور می‌شود: اجداد مرحوم خواجوی بعد از اتفاقات شوروی از آذربایجان به سمت خراسان مهاجرت و درنهایت قوچان را برای زندگی انتخاب کردند. درواقع علاقه به مفاخر و تاریخ آنجا را در دغدغه‌ها و اندیشه‌های ایشان می‌شد دید، برای مثال استاد، بابک خرمدین را بسیار دوست داشت که نقاشی اش را هم کشید.
به گفته این هنرمند، استاد خواجوی در طول حیاتش برخی از آثار خود را به ارگان‌های مختلف اهدا کرد که از میان آن‌ها می‌توان به اهدای اثری به موزه در دست ساخت آستان قدس رضوی در قوچان اشاره کرد.
او با ابراز ناراحتی برای از بین رفتن برخی آثار استاد خواجوی خاطرنشان می‌کند: امیدوارم آثاری که از استاد باقی مانده حفظ شود و ما شاهد اتفاقی که پیش‌تر برای آثار مرحوم ترمه چی افتاد، نباشیم.
موسویان یادآور می‌شود: متأسفانه در خراسان، محلی برای نگهداری آثار هنرمندان حوزه هنر‌های تجسمی وجود ندارد، اما الان فرصت مناسبی است که به این موضوع توجه و موزه هنر‌های معاصر در خراسان تأسیس شود.
فردی پویا در عرصه هنر‌های تجسمی محسن اسدی از هنرمندان فعال در حوزه نقاشی و کاریکاتور، اولین دیدارش با استاد خواجوی را این گونه توصیف می‌کند: اولین ملاقات من با استاد به حدود سال 1383 برمی گردد، زمانی که ایشان به جد پیگیر تأسیس شرکت تعاونی هنرمندان بودند و بسیار تلاش می‌کردند تا بتوانند یک سری رفاهیات را از طریق شرکت تعاونی برای هنرمندان تأمین کنند.
او ادامه می‌دهد: خاطره خوب دیگری که از ایشان دارم به اختتامیه جشنواره «راه روشن» برمی گردد. ایشان در این مراسم اثر نفر اول آقای عزیزی از اراک را که دیدند بسیار تحت تأثیر قرار گرفتند و یکی از آثار اورجینال خودشان را به این دوست بزرگوار هدیه دادند.
اسدی در پایان صحبت هایش استاد خواجوی را فردی مهربان و خوش برخورد توصیف می‌کند که همواره در عرصه فعالیت‌های هنر‌های تجسمی مشهد پویا بوده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/745583/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کمبود معلم نداریم؛ واقعیت یا شعار؟

انعقاد تفاهمنامه توسعه زیست‌بوم فناوری در حوزه انرژی خراسان

توزیع بسته معیشتی 2 میلیون تومانی به این دهک ها | دریافت بسته معیشتی جدید دولت برای این خانوارها

وضعیت نرخ بیکاری تابستان امسال به روایت معاون وزیر کار

نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی از مجروحان لبنانی در مشهد عیادت کرد

بازگرداندن ٢ هزار دانش‌آموز بازمانده از تحصیل به کلاس‌های درس

تاکید بر نگاه ویژه به حفاظت محیط زیست

قیمت دام زنده در استان‌های مختلف کشور 19 مهر 1403 | نرخ گوسفند در تهران رکورد شکست + جدول

2400 محصول تولیدی خراسان رضوی پروانه استاندارد دارند

هشدار هواشناسی خراسان‌رضوی/ وزش باد همراه با گرد و غبار شدت می‌گیرد

پیگیری برای ایجاد صنایع تکمیلی زنجیره تولید صنایع خراسان شمالی

رقابت 621 ورزشکار در هفتمین المپیاد ورزشی کانون وکلای کشور در مشهد

مرگ دلخراش زن 92ساله در شهرستان زبرخان

معرفی سه استاندار جدید در دولت مسعود پزشکیان

صدور 19 پروانه بهره‌برداری صنعتی در خراسان جنوبی

سنددار شدن بیش از هزار و 500 موقوفه در خراسان جنوبی

راهپیمایی جمعه‌های خشم در خراسان جنوبی برگزار می‌شود

ثبت بیش از 7 هزار واقعه ولادت در خراسان‌جنوبی

بسیاری از گره‌های جامعه با مدیریت انقلابی و جهادی بازمی‌شود

چهارمین همایش علمی و تجربی خانه‌های بوم‌گردی کشور در خراسان جنوبی برگزار می‌شود

اجرای روکش آسفالت 51 کیلومتر از محور بیرجند - سربیشه

سرپرست فرمانداری خوسف معرفی شد

انتصاب محمدیان فر به عنوان سرپرست فرمانداری خوسف

برگشت نخوردن اعتبارات تبصره 18 در خراسان جنوبی و گلایه از برگشت اعتبارات تملک دارایی

جذب کامل اعتبارات تبصره 18 در خراسان جنوبی و گلایه از برگشت اعتبارات تملک دارایی

فرمانده سپاه انصار الرضا (ع) خراسان جنوبی: مرکز تربیت و آموزش عقیدتی سیاسی شهید محلاتی سپاه خراسان جنوبی افتتاح شد

سرمایه گذاری 696 میلیارد تومانی طرح‌های صنعتی در خراسان جنوبی

اعضای بدن کارگر معدن طبس اهدا شد

کشف پنج هزار و 500 لیتر سوخت قاچاق در خراسان جنوبی

مرکز تربیت و آموزش عقیدتی سیاسی شهید محلاتی سپاه خراسان جنوبی افتتاح شد

سرپرست فرمانداری خوسف منصوب شد

کشف بیش از 6 هزار لیتر سوخت قاچاق در خراسان جنوبی

گلایه از برگشت اعتبارات تملک دارایی در خراسان جنوبی

برگزاری محفل انس با قرآن در حاجی آباد

پلاک‌گذاری 11 هزار درخت در خراسان‌ جنوبی

مرحله نخست طرح آبرسانی به روستا‌های بجنورد بهره‌برداری شد

راز تایلند برای جذب گردشگر و شکستن رکوردهای جهانی چیست؟

گربه پالاس چیست؛ ماجرای مرگ آن در خراسان شمالی

معاون وزیر کار: نرخ بیکاری تابستان امسال کاهشی بود

راز زنان موفق در زندگی زناشویی! قاتلان رابطه عاشقانه را بشناسید

تحول در زیرساخت‌های آموزشی با سفر رهبری به خراسان شمالی

6 هزار بسته نوشت‌افزار در بین دانش آموزان نیازمند خراسان شمالی توزیع شد

تصاویر/ دیدار مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه حضرت جوادالائمه (ع) با فرمانده انتظامی خراسان شمالی

دیدار با خانواده شهدا موجب قوت قلب است

تصاویر/ نشست ستاد برگزاری سی و یکمین اجلاس سراسری نماز با حضور نماینده ولی فقیه در خراسان شمالی

تحول در بخش گاز خراسان شمالی با سفر مقام معظم رهبری

برگزاری سومین جشنواره آلو در حیدره قاضی‌خان

فیلم | گشت و گذار پلنگ ایرانی در سالوک خراسان‌شمالی

تکمیل مصوبات سفر رهبری به خراسان شمالی بیش از 54 هزار میلیارد ریال نیاز دارد

دیدار رییس هیات مدیره و سرپرست شرکت آلومینای ایران با مسوولان ارشد استان خراسان شمالی